Életvidám időskor

Életvidám időskor

Édes otthon vagy idősek otthona?

Ez itt a kérdés!

2017. augusztus 17. - viragzopuszta

Egyre több család találja magát szembe azzal a problémával, hogy nem tud gondoskodni szeretett idős hozzátartozójáról, mert

  • állandó felügyeletet igényel
  • rendszeres gyógyszerszedését nem tudja megoldani, ellenőrizni
  • egyedül él
  • nem tudja egyedül ellátni magát (nem tud évszaknak megfelelően felöltözni, főzni, mosni, tisztálkodni…stb.)

Mit tehet ilyenkor a hozzátartozó?
Nehéz szívvel, összezavarodva, hogy vajon jó döntést hoz-e, de idősek otthonát keres. Amikor pedig elindul benne, akkor látja, hogy nem is olyan egyszerű ez a dolog…  Sem az ügyintézés, sem a lelki része.
Azonban szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy igenis van a helyzet és egészségi állapot, hogy az idősek otthona a megfelelő megoldás. Természetesen, mint mindennek, vannak előnyei és hátrányai.

Legyünk túl először a hátrányokon.
Lelkileg nem egyszerű sem az elhelyezésre kerülő személy számára, sem a hozzátartozó számára. Az otthonba kerülő idősnek a legnagyobb törést az jelent, hogy elkerül az édes otthonból, abból a házból, lakásból, amit több évtizednyi nehéz munka árán otthonná varázsolt, ahol a gyerekeket felnevelte, amit lehet most már sohasem láthat. Ez az első törés. Megválni az édes otthontól, a megszokott környezettől, a saját kis tárgyaktól, a kellemes emlékektől. A második törés, hogy az idős személy szembesül betegsége véglegességéről (ha megfelelő a mentális állapota). Addig is gondol már a halálra, az elmúlásra, de a költözés még inkább szembesíti elesettségével és mulandóságával.  Sok-sok türelemmel és kitüntetett figyelemmel kell erősíteni az idős embert.

Nézzük az előnyöket:

  • 0-24 órás felügyelet
  • rendszeres orvosi ellenőrzés
  • megfelelő gyógyszerezés
  • napi ötszöri étkezés
  • mentális gondozás
  • közösségi élmények

Amit mindenképpen érdemes szem előtt és a szívben tartani hozzátartozói szemszögből, az a szeretetteljes lelki támogatás. Azaz az odafigyelés, meghallgatás, kellő határozottsággal.

Beköltözés után meg kell szokni az intézmény rendszerét, meg kell ismerni a szokásokat és a házirendet. Az otthonokban mindennek megszabott ideje van, ami egyrészről jó, mert kiszámíthatóvá teszi a napot/hetet, másrészről az elején biztosan nehéz átállni a reggeli ébresztőre, a 12 órai ebédre, a pelenkázási időre és még sorolhatnám.

Az első három hetet ún. befogadási időszakként definiálhatjuk, ezalatt történik a beilleszkedés, a készségfelmérés, érdeklődési kör megismerése, körülbelül ennyi idő kell, hogy a beköltöző megismerje és megszokja az adott rendszert. A hozzátartozó készüljön fel, hogy ebben az időszakban sok negatívat fog hallani az intézményről, amiket mindenképpen meg kell hallgatni, figyelembe kell venni, de tudni kell szelektálni is!

Készüljünk fel, hogy biztosan nem tudunk minden problémát megoldani és az intézmény sem, lehetetlenség minden igényt kielégíteni, de amikor meglátogatjuk szeretett hozzátartozónkat, töltsünk vele minőségi időt, fogjuk meg a kezét, üljünk ki az udvarra és elevenítsük fel a régi, szép emlékeket, amiket átélt, akár képek segítségével is.

TIPP: Legyünk türelmesek és szeretetteljesek!

 

idosek_otthon_vagy_otthon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eletvidamidoskor.blog.hu/api/trackback/id/tr9712757228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2017.08.17. 16:33:40

És készüljünk fel, hogy szinte semmilyen program sincs számára. S ebben fog teljesen becsavarodni.
Nincs érdemi pszichológus, akivel megbeszélheti a felmerülő negatív érzéseit. Viszont tapasztalja, hogy minden héten meghal valaki.
Szóval a hazai otthonok többsége csak fizikailag látja el, a lélek ápolása elmarad.

Szerintem ... 2017.08.17. 17:53:36

Az jó, ha fizikailag rendesen ellátják az idős embert :) Sok rosszat hallani ezekről a helyekről, a hozzátartozónak nagyon oda kell figyelnie, hogy milyen helyet választ és rendszeresen látogatni, kérdezni, figyelni.
Egyébként nem feltétlenül értem a cikket. Mi volt vele a cél? Eléggé felületes, klisséket ír le. Elnézést a kritikáért, de ebből a témából sokkal többet ki lehet hozni ;)

2017.08.17. 19:19:39

Ez olyan, mint egy idősek otthona reklám!
Ha gond van az idős szülőkkel, elsőre az idős otthon ugrik be, mint megoldás, mert a külföldi /főleg amerikai/ filmekben ott olyan jól gondoskodnak róluk, állandó felügyelet alatt vannak, levegőztetik őket, felolvasnak nekik, programokat szerveznek nekik, ápolják őket. Mi kell ennél több?
Én azt gondolom, hogy nálunk ez nem így működik!
Itt a mi utcánkban is tavaly bement egy asszony ide a helyi otthonba, három hónap múlva temették. Amikor bement, akkor még tudott segítséggel enni, lassan, de ki tudott menni a WC-re, még tudott beszélgetni, székben ülni, a beállított gyógyszerivel elvolt. Az otthonban elvették a protézisét, és gyomorszondával etették, nem kísérték ki a WC-re, hanem bepelenkázták, nem segítettek neki kiülni az ágyból, hanem hagyták állandóan feküdni. A beállított gyógyszerei helyett ki tudja milyen infúzió csöpögött bele állandóan. Létszám hiányra, kevés gondozóra hivatkoznak, és azt tesznek ami nekik a legkényelmesebb, labdába sem rúg, hogy mit szeretne a gondozott, mert amikor bement az otthonba, aláírt egy okmányt, hogy melyik rokona jogosult dönteni az ő ügyeiben. Kvázi a rokon gondnoksága alá helyezték, amit ő mondott, vagy akart az nem számított.
Felfekvései lettek, tüdőgyulladása az állandó fekvéstől, leromlott és meghalt.
Ilyen körülmények között szerintem már élni sem akart szegény. Ez egy karitatív otthon volt, ahol havi 130.000.-Ft volt az ápolási díj.
Az idén január végén egy távoli rokont vitt be a lánya egy magán idősek otthonába, aminek a honlapja csak úgy csepeg az idősek szeretetétől, és attól, hogy milyen gondosan ápolják őket. Beugró 3 milla volt,/ ezért üres szobát adnak, bútorokat vinni kell/ és havi 150.000.-Ft az ápolási díj, amiben nincsen benne a kávé, a fodrász, a gyógyszer költségek.
Az első naptól érkeztek a panaszok telefonon. A kaja pocsék, egy megtermett férfinek üres tea, és egy hajszál vékony margarinos kenyér, a reggeli, a vacsora. Az ebédről fel sem lehetett ismerni, hogy mi az az étel, ami a tányérban van. Reggel hatkor ébresztő, mert jönnek takarítani, este 10-kor villanyoltás, mint a gyerekeknél.
A történet szinte ugyanaz. A lánya januárban vitte be, akkor még tudott menni, enni, inni, egészen jó erőben volt, csak lassan csoszogott, és nagyon lassan beszélt. /de ez már nyolc éve így volt, amióta agyvérzést kapott/, ott rögtön bepelenkázták, egész nap rá sem nyitották az ajtót /a közösségi helyiségekbe egyedül nem tudott lemenni/.
Március végén halt meg, még három hónap sem telt el!
Szerintem agyon szedálják őket, hogy ne legyen velük gond, és – gondolom – arra sem figyelnek, hogy a jól beállított gyógyszereiket beszedjék, vagy lecserélik a bevált gyógyszereiket. A kaja meg moslék, és ha nem esznek, akkor a gyógyszerek többet ártanak, mint használnak. ilyen “idős gondozást” nem kívánhatunk csak az ellenségeinknek!
Ha saját magunkra vonatkoztatjuk ezt az otthonba menést, mindjárt kiderül, hogy amíg nem “kell” mások gondoskodására szorulni, semmit sem akarnánk kevésbé, mint azt, hogy korlátozva legyünkl az életvitelünkben. Akkor keljünk és feküdjünk, amikor mások előírják, azt együnk és akkor amikor, amit elénk tesznek. Azokkal legyünk összezárva folyton, akik éppen odakerültek, és még millió apró dologban alkalmazkodni kell a házirendhez, és a gondozók elvárásaihoz, és a többi ápolthoz.
Az ember saját magát soha nem érzi öregnek, a teste megöregszik, de a lelke nem tudja ezt elfogadni, ezért nem működnek együtt a családdal, akik éreztetik velük, hogy már öregek, és elő akarják írni nekik, hogy most már mit, és hogyan tegyenek, hol éljenek.
Ha annak érdekében mégis bemegyünk egy otthonba már akkor, amikor még képes lennénk ellátni magunkat, és önálló életvitelt folytatni, hogy majd ha ápolásra szorulunk,már legyen egy hely ahol ezt megteszik nekünk, akkor óriási a tévedés, mert a nem kifejezetten ápoló otthonok /az ápoló otthonokba csak akkor vesznek be, ha már legalább napi négy órás ápolásra szorulsz/ szerződését gondosan elolvasva olyan kitétel van bennük, hogy addig maradhatunk az otthonban, amíg alkalmas vagyunk a közösségi életre.
Ha eljön a rettegett pillanat, hogy nem csak mosni, főzni, takarítani kell ránk, hanem ápolni is, akkor vihet a családunk ahová akar. Haza, vagy ápoló otthonba, ha pedig nem visznek sehová, akkor ők betesznek az elfekvőbe, vagy ahogy ma nevezik az ápolási osztályra.
a szupernek hirdetett magán idősek otthona is beviteti az ápolási osztályra a lakóit, ha tényleg ápolásra szorulnak. Ahol meg ugye csak a névben van az ápolás. 40-50 magatehetetlen beteg jut egyetlen nővérre.
Szörnyűség az az egész! Az euthanázia legdurvább formája.

vuvuvu2 2017.08.17. 19:23:43

A posztoló esetleg próbálja meg elképzelni, hogy őt a gyerekei majd beteszik egy ilyen otthonba. És akkor hogy fogja magát érezni. És vajon a rosszabbnál rosszabb hírű otthonok közül melyikbe menne szívesen.

Sajnos, hazánkban nem az a legnagyobb probléma, hogy nincs pszichológus az otthonban akivel az idős ember elbeszélgethetne hanem az, hogy sokszor a minimális fizikai szükségletekre sem figyelnek oda. A beetetéskor mosolyognak és minden OK, aztán amikor beköltözik a mama vagy a papa, hiphop nem is olyan soká, meg is hal. És nem a bánattól, hanem azért mert nem figyelnek rá, elhanyagolják, nem kapja a szokott gyógyszereit stb. Nem állítom hogy minden hely ilyen, de nagyon sok rosszat hallani (közeli ismerősöktől) ebben a témában, nekünk is 3 közvetlen családtagunk és ismerősönk halt meg viszonylag gyorsan 3 különböző helyen, pedig mind élhetett volna még. Csak azért nem csináltunk balhét 2 ügyből, mert más ismerősök/rokonok is az otthon lakói voltak, és nem akartunk velük kitolni. A legtöbb ilyen hely inkább elfekvő, nem pedig otthon.

vuvuvu2 2017.08.17. 19:33:01

@funivia: úgy látom egyetértünk, én nem akartam kifejteni, de akár én is leírhattam volna 2 konkrét esetet, amikor a gondozók hanyagsága miatt halt meg egy rokonunk és egy közeli ismerősünk, 1 hónapon belül egy otthon "gondoskodását" élvezve. az egyik esetben az otthon orvosa felülbírálta azt az orvost aki a rokonunkat évek óta kezelte, és a beállított gyógyszerek helyett mást adott neki, a másiknál pedig rettentő sumákolással és hazudozással kísérve az ismerős kórházba került, és a kezelést nem megfelelően kezdték el, mert az otthon hazudott arról, hogy mi történt a beteggel. mire a család észbe kapott, az ismerősönk (aki csak átmenetileg, 1 hónapra került otthonba, hogy egy csúnya balesetből fel tudjon épülni!) meghalt a kórházban.

2017.08.17. 21:58:59

Azért vegyük figyelembe a mai magyar valóságot. Telkiben meg még kábé két helyen van olyan idősotthon, ami egyáltalán szóba jöhet. Tízmilliós beugróval és havi több százezres díjjal. A többi olyan, ahová a kutyámat se adnám be egy hétvégi megőrzésre sem. Szerencsésebb helyeken nem lopják ki az öregek szemét, de moslékot kapnak és nulla "szórakoztatás", jó ha havonta egyszer kimossák a szarból a bentlakókat. Kösz, inkább nem.

viragzopuszta 2017.10.04. 09:38:24

@loading: Ebben sajnos van igazság, de úgy gondolom ez az adott intézmény dolgozóitól is függ, de tény, hogy a jogszabály sem könnyíti meg a lélekápolás feladatának betöltését. Ez jól látszik az én esetemben, aki fél állásban van foglalkoztatva az idősek otthonában, mivel nem sok lakó van ( 20 fő), akikre a jogszabály szerint nem kell egy teljes ember. A másik felem az idősek klubját vezeti, a harmadik részem pedig csinálja a papírmunkát. :) Személy szerint igyekeztem az idősek lakóinak is tartalmas programokat szervezni, a kiscsoportos foglalkozásokat nagyon élvezték, de nehéz volt időben jól összeszervezni a dolgokat és a személyes beszélgetésre, lelkigondozásra például nem sok idő maradt.

viragzopuszta 2017.10.04. 09:45:58

@Szerintem ...: Örülök a kritikának. :) Valóban sokkal nagyobb ez a téma, nem elég neki egyetlen egy blogbejegyzés, viszont az a tapasztalatom, hogy sokan még ezekkel az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában. Egyébként elsősorban azoknak a hozzátartozóknak szól ez az írás, akik gondolkoznak azon, hogy idős családtagjukat otthonba adják, de ugye rengeteg típusú ember van és bizony vannak olyan hozzátartozók, akik nem lelkiznek, hanem a beköltözés után olyan ritkán lehet őket látni, mint a fehér hollót, persze valószínű ennek is megvan a maga oka... Összetett egy dolog, ez az egy biztos. :)

viragzopuszta 2017.10.04. 09:59:45

@funivia: Nagyon sajnálom, hogy ilyen negatív tapasztalatai vannak és az a szomorú, hogy az Ön által leírtakat el is tudom hinni. :( Sajnos nem minden otthon szól a szociális ellátásról és a humánusságról, viszont általánosítani úgy gondolom ezen a terülten sem érdemes, mert vannak vezetők, akik jól csinálják és hála Istennek vannak még lelkiismeretes dolgozók, akik szakszerűen és emberségesen járnak el munkájuk során. A bejegyzés nem akar reklám lenni, személyes véleményem az, hogy az a legideálisabb, hogy amíg lehet az idős személyt otthon gondozzák a saját környezetében, viszont sokaknál eljön az a pont, hogy a család nem tudja megoldani a 24 órás felügyeletet. Nem egy családban láttam, hogy az a családtag, aki magára vállalja a teljes gondozást, maga is leépül és gondozottá válik, mert nem bírja sem a fizikai, sem a lelki megterhelést. Ezt is jó figyelembe venni. A mai társadalmunknak nehéz megoldani az idősek ellátását, mindenki dolgozik reggeltől estig, régebben a több generációk együtt éltek, másabb volt a szemlélet is és a körülmény is.

viragzopuszta 2017.10.04. 10:11:05

@vuvuvu2: Már rég elképzeltem, milyen típusú bentlakó lennék. :) Mentálhigiénés dolgozóként mindig azt próbálom erősíteni a bentlakókban, hogy próbálják észrevenni mindazt, ami jó lehet abban, hogy otthonban vannak. Természetesen kibeszéljük a negatívumokat is, nem akarok én rózsaszínre festeni mindent, de olyan jó látni, amikor barátságok szövődnek, egymást támogatják és vigasztalják.
Muszáj ezeket erősíteni, hogy az idősek értékesnek és hasznosnak érezzék magukat, mert azok! Ez az én szemléletem.
süti beállítások módosítása